Kırşehir'de 18 yıldır müzik sektöründe hizmet veren Müzisyen İlteriş Kaan Aras, çekirdekten yetiştiği müzik kültürünü Çiğdem TV'de Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fahrettin Toker ile gerçekleşen programda anlattı.

Kırşehir ile sınırlı kalmayıp Türkiye'nin dört bir yanında ünlü müzisyenlerle çalışan İlteriş Kaan Aras, müzisyenlere hem enstürman desteği hem de kendisi çalarak da mesleğini sürdürmeye ve gelecek kuşaklara örnek olmaya devam ediyor.

Fahrettin Toker'in sunduğu programda soruları cevaplayan İlteriş Kaan Aras şunları söyledi;

"BU SEKTÖRDE 18 YILIMI DEVİRDİM"

İlteriş Kaan Aras, Kırşehir doğumluyum. Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi mezunuyum. Kırşehir'de müzik icra etmekteyim. Kırşehir'deki müzik kültürü ile birlikte diğer müzik kültürünü harmanlayarak belli bir seviyeye ulaştığımı düşünüyorum.

Üniversitede başladım. Biraz geç başlamış olabilirim ama çocukluktan başlamış olmam gerekiyordu. Ama çok çalışaraktan belli seviyeye geldiğimi düşünüyorum. Bu sektörde 18 yılımı devirdim.

"ŞEHRİMİZİN DEĞERLİ ÜSTADLARININ İZİNDEN GİDİYORUZ"

Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Hacı Taşan gibi üstadların devamlılığını sağlamaya çalışıyoruz. Onların müzikleriyle büyüdük. Onların eserleriyle para kazanmaktayız. Onların eserlerini çalarak, söyleyerek,, icra ederek. Yani bu yaşımızda üstadların eserleriyle çalıp söylemek gerçekten gurur verici. Umarım bizden sonra gelen nesil de bu geleneği devam ettirse çok iyi yerlere getireceğine inanıyorum. Kendi açımdan çok mutluyum. Ama tabii ki değişen popüler kültür müzik seviyesinde artık gençler farklı müziklere yöneldi. Yani popüler olan başka müzikler var. Umarım bu gelenek ömür boyu devam edecek.

Çocukken babalarımızla düğünlere giderdik. Kulağımız davul, zurna ve saz gibi seslerin ezgilerinde olduğu için belli bir yaşa geldiği zaman patlama seviyesine geldi. Sonra da bir kaç arkadaşımız sayesinde müzikle tanıştık.

"İLK BAŞTA AİLEM İSTEMEDİ SONRADAN DESTEKLERİNİ ESİRGEMEDİLER"

İlk başta ailem desteklemedi ama sonradan yavaş yavaş artık bu işi düzgün yapıp da insanlar mutlu gözler ile bakınca iyi gözle bakınca onların da hoşuna gitti ve sonra desteklerini esirgemediler.

"ÜNİVERSİTEYİ BİTİRİNCE DİPLOMALI MÜZİSYEN OLDUK"

Üniversiteyi bitirince diplomalı müzisyen olduk. Kapılarımız tamamen açıldı. Hem belediyenin etkinliklerinde hem milli eğitimin hem de kültür turizmin etkinliklerinde yer aldık. Burası UNESCO Müzik Şehri olduğundan dolayı tüm yerel sanatçılarımız etkinliklerde sahne alıyordu. O sayede bir çok sanatçıyla tanışma fırsatı buldum. Onlara hem enstürman anlamında hem de çalarak da destek verdim. Bu sayede iyi olduğumu düşünüyorum tabi ki.

"KIRŞEHİR BELEDİYESİ AKTİF BİR ŞEKİLDE SANATA ÖNEM VERİYOR"

İdris Şahin vefat etti İdris Şahin vefat etti

Şu an Kırşehir Belediyesi aktif bir şekilde sanata çok önem veriyor. Hem müzisyenler olsun hem sosyo kültürel etkinlikler olsun çok aktif bir şekilde çalışıyoruz. Her hafta birden fazla etkinlik oluyor. Konser olmasa bile sergi açılışlarında herhangi bir başka açılışlarda yine müzik yapıyoruz. Yani sadece teber ya da abdal müziği yapmıyoruz. Bunun yanında batı müziği de yapıyoruz. Çello, yan flüt, gitar, keman bunlarla birlikte birçok etkinliklerde boy gösteriyoruz. Tek bir kalıba sığaraktan müzik yaptığımızı düşünmüyorum. O yüzden de UNESCO müzik şehrinin Kırşehir olduğunun hakkını veriyoruz diyebiliriz.

"HER SEKTÖRDE OLDUĞU GİBİ MÜZİK SEKTÖRÜNDE DE ELEMAN BULAMIYORUZ"

Eleman bulamamanın sıkıntısını çok çekiyorum. Benim profesyonel olduğum alan bateri. Bu süreçten alttan gelen nesilin ilgi duymadığını düşünüyorum. İlgi duyanda çok hızlı bir şekilde öğrenip hemen işe atılıyım istiyor ama bu süreç uzun bir süreç. Bu işte en az 10 yılını devirmen gerekiyor güzel yerlerde olabilmek için. Mesleğe başlayanlarda da hızlı bir şekilde öğrenme isteğinin hemen akabinde çok çabuk sıkılmacaları gözlemleyebiliyoruz."

Meslekte 18 yıllık bilgi ve birikimini, yaşadığı sıkıntıları ve güzellikleri, çalıştığı müzisyen gruplarına kadar programda anlatan Kaan, UNESCO Müzik Şehri'nde Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Hacı Taşan, Çekiç Ali gibi değerli üstadların izinden gittiğini, onlar sayesinde ekmek parası kazandıkları söyledi.

Muhabir: Gurbet Erul