Kırşehir İlinde, İlçelerinde, köy ve mahallelerinde iki yıl üst üste ekilmeyen arazi tespit iş ve işlemleri başladı.

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun da yapılan düzenlemeler kapsamında Kırşehir İlinde, İlçelerinde, köy ve mahallelerinde iki yıl üst üste ekilmeyen arazi tespit edildi.  5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile 7442 sayılı Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yapılan değişiklik ile mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olup, çeşitli nedenlerle üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması ve kamu yararına kullanılması için bu arazilerin Bakanlıkça tarımsal amaçlı kiraya verilmesine yasal dayanak oluşturulmuştur. Bu kapsamda "İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik" hazırlandı. "İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik" isimli yönetmelik ise 22.08.2024 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Arazi Tespit Komisyonu tarafından kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri, diğer kamu kurumlarından elde edilecek veriler üzerinden yapılacak çalışmalar ve yerinde gerçekleştirilecek arazi kontrolleriyle işlenmeyen tarım arazileri tespit edilecek.

Kırşehir'de Don Uyarısı: Tarım ve Bahçecilikle Uğraşanlar Dikkat! Kırşehir'de Don Uyarısı: Tarım ve Bahçecilikle Uğraşanlar Dikkat!

Kontrol sürecinin tamamlanmasının ardından, ekonomik bütünlüğü sağlayan parseller ve ekonomik bütünlük kapsamı dışında kalıp Arazi Tespit Komisyonunca ekonomik tarımsal üretim yapılacağı değerlendirilen parseller tespit edilecek. Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama işlemleri kapsamına alınmayacak. Arazi sınıfı, parsel büyüklüğü ve verimlilik durumu tarımsal üretim için ekonomik olmayan arazilerin bu durumu tutanak altına alınmak sureti ile o yılki kiralama işlemlerine dahil edilmeyebilecek.

Muhabir: Gurbet Erul