Kırşehir halkı Cacabey Meydan’ında “Kırşehir’de Altın Madenine Dur” demek için bir araya geldi.
Kırşehir’in Kervansaray Dağları’nda gerçekleştirilen altın madeni arama çalışmalarına karşı Kırşehir Çevre Koruma Platformu öncülüğünde Cacabey Meydanı’nda saat 12.15’te toplanıldı. Kırşehir’de yapılan altın madeni arama çalışmalarına karşı yapılan toplantıda 20 Aralık tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu’na katılacak olan Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu uğurlandı. Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, “Arkadaşlar bildiğiniz gibi yarın bakanlıkta İDK toplantısı var. Bu Kervansaray Dağları'ndaki bu maden aramayla ilgili bir çevre ÇED raporunun sonucunu hep birlikte göreceğiz. Ama birincisinde olumlu geçmedi. İkincisinde de inşallah olumlu geçmeyecek. Üçüncü de bütün toplantıda da nihai kararı verecekler. Çünkü burada bütün kamu kurumlarının da burada duyarlı olmasını istiyoruz. Bazı kamu kurumlarından çekinceleri olduğunu duyuyoruz tabii. Çünkü biz gidip kendi derdimizi anlattığımız zaman derdimiz ne bu Kırşehir'in su havzalarına yakın bir ilçede maden aramaları, dinamit patlatmaları. Kırşehir zaten gerçekten hepiniz biliyorsunuz. Yaz dönemlerinde sıkıntılı bir su sorunumuz oluyor. Sular kesiliyor. Ve kuyularımız çöküyor. Şu anda Özbağ'da iki tane arıtmamız var. 2021-2022 yıllarında devreye aldık. Arıtma yaptık. Şehre daha kaliteli su vermek için. Maalesef DSİ’nin vurduğu kuyular çöktü ve su suyu şimdi arıtmalar devre dışı bıraktık. Direkt hatta su veriyoruz. Şu sularda kendimiz bittiği gibi içmede bir sıkıntı yok ama kireçli geliyor. Sert su sağlıklı açısından bir su sıkıntısı yok ve özellikle Çimeli bölgesindeki maden arama çalışmalarına başladığı zaman orada dinamit patlattıkları zaman sorun ne olacak biliyor musunuz? Bizim yeraltı suları hat değiştirecek yer değiştirecek. Kırşehir'de susuz kalacak.” dedi.
“TÜRKİYE EKONOMİSİNE BİR KATKISI YOK”
Maden işletmelerinin yılda 104 milyon dolar katkı sağladığını ifade eden Başkan Ekicioğlu, “104 milyon dolar Kırşehir Belediyesi'nin bütçesi. Lütfen hep birlikte duyarlı olalım. Tek o paraya doymazlara bu emperyalist güçlere ülkeyi talan ettiği yerleri Kırşehir'de hiçbir şey yapmayalım. Biz sadece yaşamımızı sürdürelim. Kırşehir Belediyesi bütçesini onlara verelim de. Biz de doğamızla, yaşam alanımızla, şehrimizde baş başa bıraksınlar. Çünkü biz bu kentte doğduk. Atalarımız binlerce yıllık, 5 bin yıllık tarihi olan bir kent. Bu kentte öleceğiz. Çocuklarımıza, torunlarımıza güzel bir ülke bırakmak istiyoruz. Bize firma şunu söylüyor. Biz işte siyanür kullanmayacağız, teknoloji kullanacağız, şunu kullanacağız, bunu kullanacağız.” Firmaların her zaman bu tür şeyler söylediğini söyleyen Başkan Ekicioğlu öyle yıllardır maden çıkarılan Afrika ülkelerini örnek olarak gösterdi.
Başkan Ekicioğlu, “Biz Kırşehir Belediyesi olaraktan bu yola çıktığımızda bilim adamlarıyla, teknik ekiplerle görüştüğümüzde bunun ülke ekonomisine bir katkı olmadığını söylediler. Biz de dedik ki şehrin yaşam alanlarını su havzasını, tarımını, etini, hayvancılığını kuş cennetini tehdit ediyorsa biz bununla mücadele etmek zorundayız. Başladığımızda tek kişiydik. Şu anda bütün Kırşehirliler hep birlikte beraberiz.” ifadelerini kullandı.
Kırşehir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Fulya Ardıç, “Biz maden kadınlar olarak bir araya geldik. Öncelikle bunu duyurmak isterim. Çünkü biz biliyoruz ki hiçbir mücadele bakanlık için ortaya çık hiçbir mücadele, kadınların desteğini almadan kadınların katmadan asla başarıya ulaşamaz. Ki biz Türkiye'de yürütülen çevre eylemliklerine baktığımızda da hep en önde kadınları görüyoruz. Kırşehir'deki kadınların sesini maden karşı sese katmak için bir araya geldik. Öncelikle bunu duyurmak isterim. Kırşehirli kadın komşularımız. Lütfen sesimize ses katın.” diye konuştu.