Gündem

Başkan Ekicioğlu’ndan, “Ahilik Felsefesi” vurgusu

Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, 59. Esnaf Bayramı ve 36. Ahilik Haftası kapsamında Esnaf ve İş Dünyası Buluşması’na katıldı

Başkan Ekicioğlu’ndan, “Ahilik Felsefesi” vurgusu

 

Başkanı Ekicioğlu: “Gücünü makamdan, mevkiden değil, halktan alan Ahilik Felsefesinin yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması en büyük görevimiz”

Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, 59. Esnaf Bayramı ve 36. Ahilik Haftası kapsamında Esnaf ve İş Dünyası Buluşması’na katıldı.

Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, 59. Esnaf Bayramı ve 36. Ahilik Haftası İlçe Günleri kapsamında 23 Eylül 2023 Cumartesi günü, ilimiz ilçe stantları ve misafir illerimizden gelen Kadın Kooperatifi standartlarını ziyaret etti. Ziyaretlerin ardından Kırşehir Ahi Müzesi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Ahilik Haftası resmî programı 23 Eylül Cumartesi günü Cacabey Meydanı'nda yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Vali H. Mete Buhara, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, Esnaf Odaları Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, siyasi parti temsilcileri, protokol üyeleri ve vatandaşların katıldığı programda belediye Başkanımız Selahattin Ekicioğlu da bir konuşma gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, akşam saatlerinde gerçekleştirilen 59. Esnaf Bayramı ve 36. Ahilik Haftası Resmî Programında yaptığı konuşmasında “Gücünü makamdan, mevkiden değil, halktan alan Ahilik Felsefesinin yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması en büyük görevimiz.” diyerek şunları ifade etti:

“Ahi Evran-ı Veli'nin kurduğu teşkilat Anadolu'dan Balkanlara, Asya'dan Afrika'ya, Dünyanın birçok yerinde örgütlenen bugünkü çağdaş anlamıyla Ticaretin, Sanayinin ve Sendikaların da temel ve evrensel prensiplerini oluşturmaktadır. Ahilik Felsefesinin Anadolu’nun ortasında birçok medeniyete beşiklik yapmış olan Kırşehir’imizin tarihsel ve kültürel olarak ne kadar önemli bir yeri olduğunun altını bir kez daha kalın çizgilerle çizmemiz gerekir. Bu noktada Ahiliği ve Ahilik Felsefesini ve dolayısıyla da Kırşehir’imizi hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtma noktasında büyük fırsat yakalamış durumdayız. Bilindiği üzere UNESCO 1972 yılındaki konferansında UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi kabul etmiş ve Türkiye de 1983 yılında bu sözleşmeye resmen taraf olmuştu. Kültür miraslarımızın Dünya Kültür Mirasları arasında yer alması hepimiz için çok önem arz ediyor. Ahilik Felsefesi, kültürü ve değerlerinin UNESCO'nun dünya miras alanlarını seçmede kullandığı ölçü olan “üstün evrensel değer" e sahip olduğu kuşku götürmez bir gerçektir. Dünya Kültür Mirası Kriterleri içinde bulunması gereken Ahilik geleneği öncelikle “insani değerlerin gelişimi” maddesinde ifade edilen tüm kriterleri içerisinde taşımaktadır. Özellikle Ahilik Geleneği içerisinde bulunan ve çok önemli bir felsefesi olan Şed Kuşanma ve ritüelinin, yine UNESCO’nun 2003 yılındaki konferansında Sözleşme altına alınan ve Türkiye’nin de 2006 yılında taraf olduğu “Somut Olmayan Kültürel Miras” kategorisinde yer alması hem ilimiz hem de ülkemiz açısından çok önem arz etmektedir. Ahilik Kültürü ve geleneği yüzyıllardan beri süregelen çok önemli bir esnaf ve dayanışma geleneğidir. Tüketim kültürünün, böylesi büyük kültür ve gelenekleri yok etmesinin önüne mutlaka ve mutlaka geçilmelidir. Şu unutulmamalıdır ki Ahilik kardeşlik ve dayanışmadır; birlikte ve beraber olmaktır. Gücünü de makamdan ve mevkiiden değil, halktan alır. Ahilik Kültürü ve Geleneğinin acilen Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne de kaydedilmesi dileklerimle; Ahilik Felsefesinin, öğretilerinin ve kültürünün yaşatılarak gelecek kuşaklarımıza aktarılması doğrultusunda, içerisinde bulunduğumuz ve kutlamakta olduğumuz 59. Esnaf Bayramı ve 36. Ahilik Haftası'nın tüm Ahi Esnafımıza, Kırşehirli hemşehrilerimize ve bütün yurttaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” (HABER MERKEZİ)