Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu Kırşehir’in Kervansaray Dağları’nda yapılan altın arama çalışmalarına ilişkin konuştu.

Kırşehir Kervansaray Dağları’nda altın madeni arama çalışmalarına dair 20 Aralık 2024 tarihinde Ankara’da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleşmişti. DEFAŞ Madenciliğin “Kırşehir İli, Boztepe ve Merkez İlçeleri, Çimeli ve Körpınar Köyleri” için vermiş olduğu ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda görüşülmüştü. Bu toplantı bağlamında ise Komisyon tarafından DEFAŞ madenciliğe ÇED raporundaki eksilikleri tamamlamak için bir yıl süre tanınmıştı. Bu durum ise Kırşehir için tehlikenin hala geçmediğini gösterirken Kırşehir’in geleceği yok etme çalışmaları 1 yıl ertelendi. Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, 10 Ocak tarihinde 2024 yılında gerçekleşen faaliyetlerini anlattığı programda altın madeni çalışmalarıyla ilgili soruya da cevap verdi.

“SU HAYAT… SU ÖNCELİĞİMİZ…”

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu altın madeni konusunu bir yerlere taşımaya çabaladıklarını ifade etti. Başkan Ekicioğlu, “Bütün siyasi partilerin genel başkanlarına ulaşabildiğimize ulaşacağız. Su hayat diye. Su önceliğimiz diye. Bildiğiniz gibi Kervansaray Dağları şehrin doğusu ve kuzeyinde geçiyor ve şehrimizin doğu ve Kuzey’i kapatmış durumda. Su havzamız bizim Kaman’ın da su havzası Boztepe’nin de, Mucur’unda Seyfe Gölü’nün de, en önemlisi de şehir merkezinin de. Biz elimizde bir yıl önceden bir buçuk yıl önceden maden aramayla ilgili bir veri toplamaya başladık. Bu böyle de biz ne olacağız? Durum ne? İliç mi olacağız yoksa başka bir yöntem mi kullanacak diye baktığımızda ipin ucunu çektikçe baktığımızda Kırşehir’in susuz kalmasıyla yüz yüze geleceğimizi gördük.” dedi.

Başkan Ekicioğlu, süreci şu şekilde anlattı:

Tabiatın kalbinde 5 dakika mola Tabiatın kalbinde 5 dakika mola

“Devlet Su İşleri bu konuda üst alt birimle yazı yazıyor. Alt birimler üstteki birimlere diyor ki ‘burada maden aranacak sizin görüşünüz ne?’ Teknik ekip diyor ki burada su sorunu var. Üstlerdeki de ‘burada su bulursanız madeninizi çıkarabilirsiniz.’ diyor. Buna gittikçe bizim Kırşehir’in suyunun büyük bir kesimi de oradan geliyor. Ökse’den ve o bölgeden geliyor oysa Ökse’de tehdit altında. Çünkü Çimeli de çıkacak maden kuş uçuşu bizim kuyulara 2 km.”

“RAMSAR ALANINDA OLAN KUŞ CENNETİ BİLDİĞİNİZ ÜZERE DARALTTILAR”

Seyfe Gölü’nün kuruduğunu vurgulayan Başkan Ekicioğlıu, “Ramsar alanında olan Kuş Cenneti bildiğiniz üzere daralttılar. O bölgede Seyfe Gölü zaten kurumuş özellikle dün Büyük Birlik Partisi’nden sayın Mustafa Destici'ye de anlattığımızda Mucur Belediye Başkanı Ali Şahin de vardı biz de oradan suyun artık almıyoruz başka yere yönlendirdik dedi. Suyu biz aldığımızdan dolayı Seyfe’yi biz kuruttuk sanıyorlar dedi. Ve Seyfe’nin kurumasının sebebi biz de değiliz kuyularda değil kuraklık ama sadece kuraklıkta değil. Yeraltı sularının hayvancılıkla birlikte çekilmesi de etkili oldu. Buradan da hem yağışların azalması hem de hayvancılığın geleceği Seyfe’nin kurumasına sebep oldu." dedi.

EĞER ALTIN MADENİ İŞLEME TESİSLERİ KURULURSA…

Başkan Ekicioğlu, “Eğer ki biz buradaki altın madeni çıkar da ortaya işleme tesisleri kurulursa kusura bakmayalım yeraltı sularının çekilip altın madeninden su kullanıldığı zaman saatte 164 ton su kullanılacak. O su nereye gidecek. İster istemez depolanacak. Tamam siyanür kullanmadın. Patladığı zaman ne olacak Seyfe de yok olacak. Körpınar da yok olacak. Eğer Körpınar tarafında kullanırlarsa patlayıcı kullanıldığı zaman siyanür kullanılmadığını varsayalım. Kılıçözü Havzasından Kızılırmak’a karışacak ve Kızılırmak’ı zehirleyecek, Kırıkkale’yi zehirleyecek, Ankara’yı zehirleyecek. Kırıkkale yüzde 100 suyunu Kızılırmak’tan alıyor. Bu susuzluk Kırşehir’in başına bela olacak. Bunun içinde biz madene karşıyız dedik. Çünkü elimizde şöyle bir veri vardı. Meclis tutanaklarında şunla geçiyor.” diye konuştu.

“AMAÇ O BÖLGEDEKİ İNSANLARIN SESİNİ KESMEK”

Altın madeninin Türkiye hiçbir kazanç sağlamadığını ifade eden Başkan Ekicioğlu, “Anagold firması 14 yıldır Türkiye'de maden çıkarıyor. Anagold İliç’te çıkaran. 5 buçuk milyar dolarlık altın çıkarmış devlete verdiği ne kadar biliyor musunuz 104 milyon dolar.  %2 Kırşehir Belediyesi'nin bir yıllık bütçesi demek ki ülke ekonomisine bir katkısı yok. Bunu biz siyasilere de anlattık. Bu Kırşehir’i de taşır. Maden çıksın zengin olalım ülke ekonomisine katkı sunsun. Hep birlikte yapalım. Ama % 2 ben ne diyorum bunu devletin kayıtları diyor meclis tarafından tutuluyor devlete kalan para bu. Biz bu madenin elimizdeki bilimsel verilere de göre Kırşehir’i yok edeceğini düşünüyoruz. Bölgeyi yok edeceğini, doğayı yok edeceğini biliyoruz. Ya değilse altın çıksın. Devletimiz kazansın altın kasaya girsin. Altın bizim için değerli ama gerçek öyle değil.” İfadelerine yer verdi.

Kırşehir’de altın madeni çıkarmayı amaçlayan Başkan Ekicioğlu, “İki tane ortak var. Biri Koç grubu diğeri de Fernas AK Parti Milletvekilinin şirketi. Koç’un parası mı yok da Fernas’ı ortak etti. %25 hisseyle. KOÇ burada traktör kiralanmış köylerden orada sondaj vuruyor. 6 ayda bir traktör parası ödüyor. Traktör fabrikası var. Traktöre mi ihtiyacı var? amaç o bölgedeki insanların sesini kesmek.” dedi.

Muhabir: Gurbet ERUL