Eylül ayının gelmesi ile beraber balık avı yasağı kalktı. Sofralarımızı süslemeye başlayan, severek tüketilen balığın faydalarını Diyetisyen Büşra Nur Ceylan açıkladı. Balık tüketmenin faydalarını, balıkta hangi besin ögelerini, hangi ayda hangi balığın tüketilmesi gerektiğini açıkladı. 

Mevsimine hatta ayına uygun tüketilen, mevsimine uygun pişirme teknikleri ile pişirilen balığın faydalarının fazla olduğunu belirten Diyetisyen Büşra Nur Ceylan yeterli ve dengeli beslenme söz konusu olduğunda her insan için gerekli olan besin ögelerini içerisinde barındırdığını da dile getirdi.

Balığın içinde bulunan başlıca vitaminleri ve balığın faydalarını ise şu şekilde anlattı: ‘’ Balık Omega 3 yağ asitleri, Omega 6 yağ asitleri, D vitamini, B2 vitamini içinde bulundurmakta. Balık tüketimiyle alınan bu besinler, kalp ve damar sağlığı, beyin, kemik ve kas gelişimini etkiler. Balığın faydaları ise oldukça fazla. Düzenli tüketildiğinde kemikleri güçlendirir, göz sağlığını korur, çocuklarda ve yaşlılarda zeka gelişimini destekler, Tip 1 ve tip 2 diyabet riskini azaltır, cilt hastalıklarına iyi gelir, eklem ağrılarına iyi gelir, D vitamini ile uyku kalitesini yükseltir, tümör oluşumunu engeller, unutkanlık, hafıza kaybı ve bunamaya gibi zihinsel hastalıklara iyi gelir.

Balık Yemenin Faydalarını Dyt. Ceylan Açıkladı…2-1

Hava durumu bugün nasıl olacak? Hava durumu bugün nasıl olacak?

Hangi ayda hangi balık tüketilmeli?

Ekim ayında Uskumru, trança, torik, sazan, sardalya, pisi balığı, orfoz, mürekkep, melanur, mercan … gibi balıkları tüketmenin sağlıklı olduğunu belirten Diyetisyen Ceylan : ‘’ Hangi ayda hangi balığın tüketilmesi gerektiğini bilmek gerekiyor. Kasım ayında uskumru, torik, turna, tavuk balığı, sazan, sardalya, pisi balığı, palamut, mürekkep, kolyoz, kefal, hamsi, dil balığı, barbun, alabalık tüketilebilir. Aralık ayında ise Mürekkep, mercan, kolyoz, kırlangıç, hamsi, alabalık, kefal tüketilebilir. Tercih edilen balıklar ise şu yöntemlerle tüketilmelidir. Izgara, buharda pişirme, tavada az yağda pişirme ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli. Özellikle ızgara ve buharda pişirme yöntemi tercih edilmeli.’’ Dedi.

Balık hem hamilelik sürecinde hem de doğum sonrası tüketilmeli!

Hamilelik sürecinde ve doğum sonrası bebeğin optimal gelişimi için balık tüketilmeli diyen Diyetisyen Ceylan: ‘’ Balık yağında yoğun olarak bulunan Omega 3 yağ asitleri ile bebeğin beyin ve sinir hücreleri için önemlidir. Balık yağı bebeklerin gelişimi için çok önemlidir. Çocukların motor becerilerinin be konsantrasyon artışını önemli oranda destekler. Çocuklarda haftada en az bir defa en fazla iki defa düzenli olarak balık tüketmeli. ’’ diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman