Kırşehir Fatma Muzaffer Mermer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü öğretmeni Songül Belat, e-twinning projesinde öğrencileriyle atık kapakları değerlendirdi.
Songül Belat,‘’ChangewithCovers’’ e-twinning projesini başlatıldığını açıkladı. Belat e-twinning projesinde öğrencileriyle atık kapakları değerlendirildiğini belirterek şu bilgileri verdi:
“İngilizce olarak yürütelen ve Şubat ayında başlatılan uluslararası eTwinning projesi “ChangewithCovers” (kapaklarla dönüşüm) ülkemizin çeşitli illerinde bulunan 9 Avrupa dan 7 farklı ülke 9 yabancı okul ortaklarının katılımıyla başladı.
“Bu projemizde kapsayıcı eğitim çerçevesinde, göçmen öğrenciler, farklı sosyo ekonomik düzeyde öğrenciler, özel eğitim kaynaştırma öğrencileri, bulunuyor. Bu eTwinning projesi ile öğrencilerimiz atık kapakları değerlendirdi, geri dönüştürdü ve atık kapakların çevresel etkilerinin azaltılması konularında farkındalık kazandılar. Projeye katılan okullar, atık kapakların sanatsal, ekonomik ve çevresel açıdan nasıl değerlendirilebileceğini keşfettiler. Projemizin içinde bir çok etkinlik yaptık; online toplantılar, kahramanlarını kapaklardan yaptığımız ortak hikaye kitabı, kapaklardan kullanılabilir ürünler, oyuncaklar, kapaklardan sanatsal ürünler, kapaklardan yaptığımız ritim aletleri ile proje ortak şarkısı hazırladık. Yaptığımız etkinlikleri değişik web.2.0 araçları kullanarak hazırladık. Böylelikle öğrencilerin dijital yetkinliklerine katkıda bulunduk. Bilindiği gibi ömrünü tamamlamış, artık kullanılmayacak durumda olan eşyaların asıl amacından tamamen farklı biçimde tekrardan kazanılma sürecine ‘’Upcycling’’ yani ‘’ İleri Dönüşüm’’ ismi veriliyor. İleri dönüşüm atılacak durumda olan ürünlerden yeni ve çevreye duyarlı eşyalar elde edilmesini sağlayan sürdürülebilirlik kavramıdır. Kırılmış eşyalardan, eskimiş kıyafetlerden her kullanılmayan eşyayı tekrardan hayata geçirebilir böylece doğaya verilen zararı önemli ölçüde azaltabiliriz. Geri dönüşüm, tekrardan bir imalat süreci içerirken, İleri Dönüşüm artık kullanmadığımız ürünlere bir düzenleme yaparak amacından farklı kullanım imkanı sunuyor. Bu sayede enerji tüketimini büyük bir miktarda engellemiş oluyor ve ‘’Çöp’’ kavramını ortadan kaldırıyor. Öğrencilerimiz ileri dönüşüm kapsamında değişik kapaklardan kukla, sanatsal tablo, kumbara, saksı, bardak altıyla yaparak takım çalışması oluşturdular. Yine öğrencilerimiz yabancı ortak öğrencilerle online ortamda İngilizce konuşarak dil yetkinlikleri arttı. Projemiz İtalya, Portekiz, Moldova, Yunanistan ve Türkiye ortaklığında yürütülmektedir.”
Proje Kırşehir Fatma Muzaffer Mermer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adına Çocuk Gelişimi Öğretmeni Songül Belat tarafından 9.sınıf ve 11 sınıf öğrencileriyle yürütülüyor.
Atık kapaklar bir proje ile değerlendiriliyor...
Bunlar da ilginizi çekebilir