Asrın felaketi olarak hafızalara kazınan 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde Türkiye, hayatını kaybedenleri anıyor. Acı, hafızalarda tazeliğini koruyor.

6 Şubat 2023’te meydana gelen ve “asrın felaketi” olarak tanımlanan büyük depremlerin üzerinden bir yıl daha geçti. Aradan geçen zamana rağmen yaşanan acı, kayıplar ve yıkım hâlâ ilk günkü gibi hafızalarda. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler, başta Hatay, Adıyaman, Malatya ve Gaziantep olmak üzere geniş bir coğrafyada derin izler bıraktı. On binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca kişi evsiz kaldı. Yıldönümünde Türkiye’nin dört bir yanında anma programları düzenlenirken, deprem gerçeği ve afetlere hazırlık konusu bir kez daha gündemin en ön sıralarında yer aldı.

6 Şubat Gecesi Unutulmayan Acı

6 Şubat sabahı yaşanan iki büyük deprem, sadece binaları değil, hayatları da yerle bir etti. Gece saatlerinde yakalanan vatandaşlar için o anlar, tarif edilmesi güç bir korku ve çaresizlikle geçti. Enkaz altında kalan binlerce kişi için zamanla yarışılırken, Türkiye tarihinin en büyük arama kurtarma operasyonlarından biri başlatıldı.

Soğuk hava şartları, ulaşım sorunları ve ağır hasar, çalışmaları zorlaştırsa da ülkenin dört bir yanından gelen ekipler ve gönüllüler büyük bir dayanışma örneği sergiledi. O günlerde yaşananlar, yalnızca bir doğal afet değil, aynı zamanda toplumsal hafızaya kazınan bir kırılma anı olarak kayda geçti.

Bir Yılda Neler Değişti, Neler Değişmedi?

Depremin ardından geçen süreçte bölgede kalıcı konut projeleri, altyapı çalışmaları ve sosyal destek programları hayata geçirildi. Binlerce konutun temeli atıldı, bir kısmı tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Ancak hâlâ çözüm bekleyen sorunlar ve iyileşmesi zaman alan yaralar var.

KIRŞEHİR'DE KEMANLI YOLCULUK
KIRŞEHİR'DE KEMANLI YOLCULUK
İçeriği Görüntüle

Uzmanlar, afet sonrası sürecin sadece fiziki yeniden inşa ile sınırlı kalmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Psikolojik destek, sosyal uyum ve ekonomik toparlanma gibi başlıkların uzun vadeli planlarla ele alınmasının önemine vurgu yapılıyor. Deprem bölgesinde yaşayan birçok vatandaş için hayat, hâlâ “normal” akışına tam olarak dönebilmiş değil.

Anmalar, Dualar ve Deprem Gerçeği

6 Şubat depremlerinin yıldönümünde Türkiye genelinde anma törenleri düzenlendi. Enkaz başlarında, meydanlarda ve camilerde hayatını kaybedenler için dualar edildi. Saatler 04.17’yi gösterdiğinde sirenler çaldı, acı bir kez daha sessizliğe büründü.

Bu anmalar, sadece kaybedilen canları hatırlamak için değil, aynı zamanda deprem gerçeğini unutmamak adına da önemli birer hatırlatma niteliği taşıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkat çekerek, kentsel dönüşüm, yapı güvenliği ve afet bilinci konularında kararlı adımların gecikmeden atılması gerektiğini vurguluyor.

Muhabir: Nurten Ceylan