Psikolog ve aile terapisti Habibe Arıöz anksiyete yani kaygı bozukluğunun ne olduğunu, belirtilerini, teşhisi ve tedavisi ile ilgili bir röportaj gerçekleştirdik. Psikolog Arıöz anksiyeteyi gündelik hayatta, çevresel, bilişsel ve toplumsal faktörlerin yarattığı stres ve baskının tetiklediği korku, endişe ve kaygı hissi olduğunu belirterek: “ Anksiyeteye sınav, iş görüşmesi, bir işi zamanında yetiştirme gibi stres ve baskı yaratan koşullar örnek verilebilir. Anksiyete de endişe ve belirsizliğe karşı korku söz konusudur. Anksiyete vücutta kan basıncının yükselmesine, kalp atışlarının hızlanmasına, nefes alışverişinin değişmeye başlamasına ve soğuk terleme gibi fiziksel ve duygusal belirtilere neden olur.” ifadelerini kullandı.
Anksiyete sebebi ve belirtileri nelerdir?
Anksiyete bozukluğunun da tam olarak nedeni anlaşılamasa da yaygın anksiyete bozukluğunun, beyinde doğal olarak bulunan birtakım kimyasallarda oluşan dengesizlik sebebiyle görülüğünü belirten Psikolog Arıöz :”Beyin kimyasallarındaki değişimler, genetik, stres, kronik hastalıklar(diyabet, kalp, koah gibi), kullanılan ilaçlar, uyuşturucu gibi zararlı maddeler ve çevresel faktörler anksiyetenin nedenleri arasında yer alır.” dedi.
Anksiyete belirtileri ise nelerdir sorusunun cevabını ise şu şekilde verdi Arıöz:
-Halsiz ve hasta hissetme
-Karamsarlık içerisinde olma
-Korkuya sebep olan gelecekteki olası tehdit dışında başka bir şey düşünememe
-Nefes darlığı
-Uyku bozukluğu
-Baş ağrısı
-Mide bulantısı
-Karın ağrısı
-Gergin, huzursuz ve endişe hali
-Kaygı ve korku hissi
-Çarpıntı
-Ani terleme ve sıcak basması
-El ve ayaklarda istemsiz titreme
-Odaklanmada sorun yaşama
Teşhis ve tedavisi ise nasıl olur?
Arıöz devamlı kaygılı düşünceler, günlük hayatı ve sosyal çevreyi etkilemeye başladıysa alanında uzman biri tarafından anksiyete testi yapılması ve tanı konulmasının gerekliği olduğunu söyleyerek: “ Yaygın anksiyete bozukluğuna tanı koymak güç olduğu için uzman kişinin soracağı birtakım sorulara samimi ve doğru cevap vermek çok önemlidir.” şeklinde konuştu.
Arıöz, kaygı bozukluğu tedavisinin psikolojik terapi ve ilaçla gerçekleştirildiğini belirtti. Bunun için ilk yapılması gerekenin bir psikiyatri uzmanına başvurmak olduğunu vurguladı. Tedaviye başlamadan önce kapsamlı bir değerlendirme sürecinden geçilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Arıöz, anksiyete belirtilerinin fiziksel hastalıklardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için çeşitli testler ve incelemeler yapılmasının şart olduğunu söyledi.