Kırşehir Kent Konseyi tarafından oluşturulması planlanan “Kırşehir Kültür Turları” projesi kapsamında Kırşehir’i tanımak için Ankara’dan geldiler.
Kırşehir Kent Konseyi Kültür ve Turizm Çalışma grubu “Kırşehir Kültür Turları” projesi Kırşehir’i bir turizm şehri yapmayı amaçlıyor. Bu proje kapsamın il olarak belirlenen Ankara’dan ilk misafirler geldi. “Kırşehir Kültür Turları” projesi ile Emekçi Bozkır Kadın Kooperatifi 31 kişi ile Kırşehir’i gezdi. Ahilik Müzesi’nden Kuş Cenneti Seyfe Gölü’ne kadar Müzik Şehri Kırşehir’in kültürel, tarihi varlıklarını ve doğa güzelliklerini gezerek detaylı bilgi aldılar.
Gezi sırasında Ankara’dan gelen turist kafilesine eşlik eden Kent Konsey genel sekreteri Ömer Duran, “Kent Konseyi Kültür ve Turizm Çalışma Grubumuzun bir projesi vardı. Bu proje kapsamında biz kendimize hedef bölge olarak Ankara'yı belirledik. Çünkü günübirlik gelip Kırşehir’i ziyaret edebilecek aslında yegâne nokta orasıydı. Kırşehir kültür turları projesi ile grupları Kırşehir'e getirip çeşitli tarihi alanları kültürel alanları doğa güzellikleri de gezdirip daha sonra bunu finalde Helebiş gecesiyle tamamlayıp böyle bir kültür turu yapmayı düşündük.” ifadeleri ile projeyi anlattı.
Şu an düzenlenen gezi ile projenin uygulamasını yaptıklarını ifade eden genel sekreter Duran, “Bunu proje olarak ortaya koyduk. Bunun uygulamasını yapıyoruz şu an. Uygulamasından sonra bunun projelendireceğiz. Yani normal yani biz bunu yapabildik. Başarılı olduk. Ve Ankara’dan kitleleri buraya çekebiliyoruz. O manada bunları ilgili kurumlara ileteceğiz. İşte belediye, valilik, kültür müdürlüğü ondan sonra TUR şirketlerine de göndereceğiz bu projeyi. Buraya, bunu yaygınlaştırılması noktasında. Tabii Helebiş gecesi o anlamda önemli yani. Gecesi bizim daha o önce unutulmuş bir geleneğimiz. O geleneği de canlandırmak hem de onu cazibe haline getirmek ve bugün Urfa sıra geceleri var mesela.” ifadelerini kullandı.
Urfa’nın Sıra Gecesi varsa bizim de Helebiş Gecemiz var
Helebiş gecesini tekrar canlandırmayı planladıklarını söyleyen genel sekreter Duran, “Geziyi en son Helebiş gecesiyle final yapacağız. Helebiş Gecesini hem canlandırmış olacağız. Tekrar hayata geçirmiş olacağız. Hem de Helebiş Gecesini daha çok böyle işte kitlelerin geldiği eğlendiği Ankaralının kültürü de bize yakın. Hani Kırşehir'in kültürüne yakın. Bu şekilde rojemizi tamamlamış olacağız kent konseyi olarak. Daha sonra da bunu ilgili kurumlara göndereceğiz. Ve bunu hayata geçirmesi, yaygınlaştırması için teşvik etmek ve bunu da takip etmek amaçlı yaptığımız bir proje.” diye konuştu.
Genel Sekreter Duran, “Biz Kırşehir'in turizmini geliştirilmesini hedefliyoruz. Çünkü Kırşehir turizm potansiyeli olan bir yer. Hem doğasıyla hem kültürüyle hem tarihiyle turizm potansiyeli olan bir yer. İnşallah başarılı oluruz. Ve gelenler de çok beğendiler Kırşehir'i. Bir daha geleceklerini de söylüyorlar. Tekrar geleceğiz diyorlar.” dedi.
Helebiş Gecesi nedir?
Kırşehir’e özgün bir gece olduğunu ifade eden Duran, Hele bir iş tutalım anlamında, hele bir iş tutalım. Yani daha çok böyle gizli saklı erkekler arasında yapılan bir şeydi. Bugün Urfa geceleri var mesela. İnsanlar özellikle turlarla gidiyorlar Urfa'ya. İç Anadolu Bölgesi'nden o sıra gecesini yaşamak, eğlenmek için gidiyorlar. Yaren geceler var. Çankırı'da. Bizim de Helebiş Gecemiz var. Biz hem kültürümüz, doğamız tarihimiz var. Onunla birlikte Helebiş Gecemizi birleştiriyoruz. Bizim kültürümüz farklı. Abdallık geleneğimiz var. Cacabey’imiz var, Ahi Evran'ımız var, Ahiliğimiz var. Obruk Gölümüz var, Seyfe Gölümüz var. Bunların hepsini bir araya getirerek böyle bir program yaptık.” ifadelerine yer verdi.
“Bu bölgenin en güzel kenti Kırşehir”
Emekçi Bozkır Kadın Kooperatifi yönetim kurulu başkanı Salime Terikçi, “Kırşehir’i tanıtma ve tanımak üzere geldik. Kooperatifin temel faaliyetlerinden biri de Türkiye coğrafyasını her haliyle, her yönüyle tanıtmak ve özellikle Kadın Örgütü olan ya da kadınlarla ilgili görüşü olan, varlığı olan konularda da öne çıkarmak. Bunu önemsiyoruz. Kırşehir kent konseyinin bizi misafirliğini de çok sevinçle karşıladık. Bu bizim için önemli. Çünkü biz yoksullukla da mücadele eden bir kooperatifiz. Turistik olarak gezemeyen, erişemeyen, erişebilse bile bu kadar ayrıntılı bilgi sahibi olamayan kitlemiz var. Yani bu gezinin bizde çok katkısı oldukça yüksek ve kendilerine çok teşekkür ediyorum.” şeklide konuştu.
Kırşehir’i nasıl buldunuz diye sorduğumuz Başkan Terikçi, “Kırşehir’e benim ikinci gelişim. Ben İç Anadolu'nun en güzel kenti olduğunu düşünüyorum Tarihi olarak da fiziksel olarak da kent organizasyonu olarak da. Ama kendini göstermek de eksik kaldığının farkındayım. Çünkü başka şehirlere de gittim. İşte Yozgat, Konya, Çankırı, Çorum. Bence bu bölgenin en güzel kenti Kırşehir” ifadelerini kullandı.
Ankara’dan Kırşehir’e tur ile gelen Kenan Yılmaz, “Ankara'dan geliyoruz. Kooperatif etkinliğiyle geldik. Kırşehir'i güzel bulduk. Medeniyetin olduğu bir yer. Medeniyetin başladığı bir yer. Ahiliğin, ticaretin Anadolunun kökleştiği bir yer. Etkileşim içerisinde bulunuyoruz. Gayet keyifli hoş karşılama, misafirperverlik hepsi bir arada.” diye konuştu.