7 Aralık tarihinde Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen Görkemli Hatıralar programında Kırşehir’de yapılan altın madeni arama çalışmalarına dikkat çekildi.

Kırşehir Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde Muharrem Ertaş’ın 40. ölüm yıldönümü nedeniyle Serhan Asker ile Görkemli Hatıralar programı yapıldı. Muharrem Ertaş’ı anmak için yapılan programda Kırşehir Kervansaray dağında yapılan DEFAŞ Madencilik tarafından yapılan altın madeni arama çalışmalarına dikkat çekildi. Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde yapılan programa CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve Nebil Özgentürk katıldı. Muharrem Ertaş’ın eserleri Hulusi Gökmeşe ile Taşan Kardeşler tarafından seslendirildi.

Programda Selahattin Ekicioğlu yapılan maden arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Seyfe Gölü hakkında bilgi veren Başkan Ekicioğlu, “Kuşların tümünün göç güzergahında konaklama alanı. Kızılırmak deltasında da konaklayan kuşlarımız var ama derin sularda kuşlar beslenemediği için genelde Seyfe Gölü’nü tercih ediyor. Ama küresel ısınmayla ve bölgedeki yeraltı sularının çekilmesiyle Seyfe Gölü kurumaya yüz tuttu. Ve bu Seyfe Gölü Hacı Taşan’ın yazıp Neşet Ertaş’ın seslendirdiği ‘Allı Turnam’ türküsüne konu olmuş bir kuş cenneti. Burası maalesef tehdit altında. Çünkü maden firmaları vahşi şekilde maden aramalarıyla ilgili bu bölgede çalışmaları var. Burada hem Kırşehir’in su havzası hem Seyfe Gölü’nün su havzası. Bu madencilik hem Kırşehir’i hem Seyfe Gölü’nü tehdit ediyor.” diye konuştu.

“DAHA ÖNCEDEN KÜMES DAHİ YAPILMIYORDU”

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, “Seyfe Gölü ile Kırşehir arasında Kervansaray dağları bulunuyor. Burada maden çıkarmaya çalışan firmalar aslında sadece Seyfe Gölü’nü tehdit etmiyor Kırşehir’in su havzasını da tehdit ediyor. Burası Ramsar Uluslararası Koruma alanı içinde. Burası koruma alanı ancak 2 hafta önce Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile burayı 10 bin hektar alandan 5 bin hektar alana düşürüyorlar. Çünkü daha önceden köylüler orada kümes dahi yapamıyordu. Şimdi ise sondaj çalışmalarını görüyoruz. Şu an daha madeni çıkarmadan meramızı, tarımımızı tehdit etmeye başladılar.” ifadelerini kullandı. Kırşehir’in su fakiri şehir olacağını söyleyen Başkan Ekicioğlu, “Burada yılda 37,5 milyon ton toprak çıkarmayı düşünüyorlar. Bunu çıkardıkları zaman özellikle bu maden vahşi şekilde su tüketiyor. Seyfe’de eğer havuzları kullanırlarsa Seyfe’yi yok edecek. Eğer Kırşehir’de havza olursa, Kılıçözü’nden Kızılırmak’ı kirletecek. Kızılırmak’tan Kırıkkale, Ankara ve Çankırı’ya doğru bu havzadan şehirlerin, ilçelerin aldığı suları tehdit edecek. İnsanın en önemli ihtiyaçlarından birisi su, bu suyu tehdit ettiği zaman bizim Kırşehir susuz kalacak. Kırşehir’in şu an suya ihtiyacı var. Kırşehir susuz. Barajımız, havuzumuz yok yeraltı sularından çekiyoruz. Kırşehir uzun vadede su fakiri şehir olacak. Bir de vahşi şekilde maden çıkarsa eğer aşağı yukarı Kırşehir’in yıllık ihtiyacının 6 da 1’ini tüketecek bir su kullanacak. Biz oysa insanlarımıza su veremiyoruz. Sadece su değil hem havamızı hem kirletecek hem çevremizi kirletecek. Şehrimizin kuzeyinde esen rüzgarlarla şehri mahvedecek.” dedi.

Kırşehir’in Neşet Ertaş ve Muharrem Ertaş gibi isimler aracılığıyla tanındığını ifade eden CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, “Kırşehir’imiz uzun süredir çokta fazla tanınmıyordu. Neşet ustanın Muharrem ustanın sayesinde bütün dünyaya tanıtıldı. Onları buradan şükranla anıyorum. Ben dahiliye uzmanıyım. İstanbul Cerrahtepe Tıp Fakültesini 90 yılında kazandığımda orada nerelisiniz diye sorduklarında Kırşehirliyim diyordum. Bana Kırşehir neresi diye soruyorlardı. Bende Neşet Ertaş’ın memleketi dediğim zaman ancak o zaman Kırşehir’i biliyorlardı. Onun için Neşet ustamıza, Muharrem ustamıza, Çekiç Ali’ye, Hacı Taşan’a teşekkür ediyoruz. Çünkü onların Kırşehir üzerinde çok emeği var. Özellikle Belediye Başkanımız Selahattin Ekicioğlu’nun da çok emeği var. Biz UNESCO Müzik Şehri’yiz. Büyük çalışmalar sonucunda bu şehirde Abdal kültürünün, bozlak türkülerinin çok yoğun bir şehir. Hemen hemen tüm bireylerimiz çok güzel türkü söylerler. Çok güzel saz çalarlar.” şeklinde konuştu.

“SEYFE GÖLÜ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Seyfe Gölü’nün önemine dikkat çeken Milletvekili İlhan, “Seyfe Gölü bizim için çok kıymetli. Orada Ömer Çetiner abimiz vardı. Bütün hayatını neredeyse Seyfe Gölü’ne vermiştir. Buradaki insanlarımız, Kırşehirliler, tüm Türkiye’deki Kırşehirliler hepsi bilir, fotoğraflarını boy boy yayınlar gösterir. O fotoğraflarda allı turnaları gösterir, flamingoları gösterir. 2019 yılında meclis araştırma komisyonu Kırşehir’e geldi. Kırşehir'de Seyfe Gölü’nü ziyaret ettiler. Ve Seyfe Gölü’nün sularının çekildiğini kurumaya yüz tuttuğunu gördüler. Araştırma sonucunda dediler ki biz suyu nasıl artırabiliriz, neler yapabiliriz ve etrafımızdaki tarımla hayvancılıkla uğraşan insanlarımız var. Tek geçim kaynakları o. Yonca ekimi çok su çekiyordu onun ekimini durdurmayı düşündüler. Biz de sevindik o dönemde Seyfe Gölü’nü koruma altına alıyorlar diye düşündük. Ama son zamanlarda 2019 yılında baktık ki altın ile ilgili konuşmalar başladı.” ifadelerine yer verdi.

MİLLİ MÜCADELE VE MUSTAFA KEMAL KONULU ZARF SERGİSİ BEĞENİ TOPLUYOR MİLLİ MÜCADELE VE MUSTAFA KEMAL KONULU ZARF SERGİSİ BEĞENİ TOPLUYOR

TBMM’de yaptığı konuşmalara dikkat çeken Milletvekili İlhan, “TBMM’de altın madeni ile ilgili bir konuşma yaptım. İnsanların çoğu şaşırdı. Niye? Böyle bir ortam olacağını hiç bilmiyorlardı. En son geçen hafta TBMM’de altın ile ilgili 5’inci konuşmamı yaptığımda çok güzel tepkiler aldım. Çünkü biz gerçekten üzülüyoruz. Kırşehir çok küçük bir şehir. Böyle küçük bir şehirde her tarafı talan ederseniz siyanürlü siyanürsüz kimyasal maddeler kullanırsanız bu küçücük şehirde kanser vakalarını göreceğiz. İnsanların ölümlerini göreceğiz. Kırşehir gerçekten küçük ve bu kimyasal maddeler her tarafa nüfuz edecek. Halbuki doğamız çok güzel. Havamız tertemiz.” diye sözlerine son verdi.

“ALLI TURNALARA DOKUNMAYIN”

Görkemli Hatıralar programının sunucusu Serhan Asker ise “Biz bugün hem Muharrem Ertaş’ı, Hacı Taşan’ı, Neşet Ertaş’ı anacağız ama Seyfe Gölü’ne bakın bu coğrafyaya da sahip çıkacağız. Bugün Seyfe Gölü yalnız değildir diyeceğiz. Seyfe Gölü sahipsiz değildir diyeceğiz. Seyfe Gölü’nde o güzelim kuşlar yok artık. Seyfe Gölü çoraklaşmış. Çünkü madenciler buraya çöreklenmişler.” dedi.

Programın diğer konuklarından biri olan ünlü belgeselci Nebil Özgentürk, “Orada ne diyor bak.. Biter Kırşehir'in gülleri biter efendim Şakıyıp dalında bülbüller öter…. Eğer Seyfe Gölü biterse eğer bu canavarca maden taramaları devam ederse ne bülbüller öter, ne allı turnalar gezer… Burası canlı cennet.” ifadelerini kullandı.  

Muhabir: Gurbet Erul