Aile hekimleri üçüncü kez grev yapacak. 6-10 Ocak 2025 tarihlerinde aile hekimleri hizmet vermeyecek.
Sağlık Bakanlığının hazırladığı ve 1 Kasım tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak uygulamaya geçen yönetmeliğe karşı aile sağlığı merkezi çalışanları 6-10 Ocak 2025 tarihinde iş bırakacak. İkinci ve üçüncü basamak hastanelerdeki hekim ve sağlık çalışanları da dayanışma, meslek onuru ve halk sağlığı için 8 Ocak’ta grevde olacaklar. Kasım ayında 3 gün 2-6 Aralık tarihlerinde ise 5 gün iş bırakan aile sağlığı merkezi çalışanları yönetmeliğe karşı mücadeleye devam ediyorlar. 1 Kasım 2024’te yürürlüğe giren yönetmelik, aile hekimlerine ödenen teşvikleri performans kriterlerine bağlarken, temel maaşlarda kesintiler yapılmasına neden oluyor. Özellikle teşvik almak için belirlenen kriterlerin uygulanmasının mümkün olmadığını savunan sağlık çalışanları, bu durumun hem gelir kaybına yol açtığını hem de iş yükünü artırdığını dile getiriyor. Yönetmelik, teşvik ödemelerini belirlemek için hasta muayene sayısı ve bazı tıbbi kriterlere uyumu esas alıyor. Ancak hekimler, bu kriterlerin hem kendileri hem de hastalar için ciddi sıkıntılara yol açacağını savunuyor. Aile sağlığı merkezlerinin işletme giderlerini karşılamak için verilen cari gider ödeneği de yönetmelikle %12 oranında azaltıldı. Bu kesinti, merkezlerin kira, personel maaşları ve ekipman masraflarını karşılamakta zorlanmalarına neden oldu. Yönetmelikte hasta memnuniyetine dayalı bir teşvik sistemi de öngörülüyor. Ancak hekimler, ilaç yazımı gibi konularda getirilen kısıtlamaların, hastalarla sağlık çalışanları arasında gerginliğe yol açacağını belirtiyor.
Aile Hekimlerinin talepleri şu şekilde:
- Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalı.
- Nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalı. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar aile sağlığı merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalı.
- Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir.
- Aile hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret aile hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile sağlığı çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.
- Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmeli.
- Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalı.