Gündem

Aile Hekimleri iş bıraktı

Kırşehir’de Aile Hekimleri bugünden itibaren iş bırakıyor.

Aile sağlığı merkezlerinde çalışan doktorlar, hemşireler ve ebeler Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği’ni protesto etmek için ülke çapında üç günlük iş bırakma eylemine başladı. Türk Tabipleri Birliği (TBB), sendikalar ve ilgili derneklerin oluşturduğu 14 kuruluş, yönetmeliği protesto etmek üzere 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma kararı aldı. Protesto kararına sebep olan yönetmelik hekimlerin ve meslek örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen 1 Kasım’da yürürlüğe girdi.  İş bırakmanın gerekçesini ise Aile hekimliğinin meslek onurunu zedeleyen, mesleki özerkliğine müdahale eden, özlük ve maddi haklarda kayba neden yönetmelik oluşturuyor.

Eylem ve etkinliklere katılan STK’lar arasında Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası, Hekim-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Tabip-Sen, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği yer alıyor.

İş bırakma dilekçesi içinde yer alan maddeler;

1.           Aile sağlığı merkezlerinin fiziki ve tıbbi donanımı kamu tarafından sağlanmalıdır.

2.           Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde maddi haklarımız korunarak planlanmalıdır.

3.           Aile hekimlerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Gelire katkısı %20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.

4.           Yeni çıkan Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği geri çekilmeli veya halkımızın sağlık hizmeti almasını engelleyen ve aile hekimlerinde özlük ve maddi hak kayıplarına neden olan maddeleri revize edilmelidir.

5.           Aile hekimliği ile ilgili alınacak kararlarda aile hekimliğini en iyi bilen saha temsilcileri AHEF ve ilgili sağlık STKlarının görüşü alınmalıdır.