Ağız Diş Sağlığı Haftası Ağız Diş Sağlığı Haftası

Kırşehir Aile Hekimleri Derneği bugün başlayan Ramazan ayı dolayısıyla bir açıklama yaparak beslenme konusunda önerilerde bulundu.

Kırşehir halkının Ramazan ayını sağlıklı beslenerek geçirmeleri için yapmaları gerekenleri açıklayan Kırşehir Aile Hekimleri Derneği’nin önerileri şöyle:

“Öncelikle kronik hastalığı olan ve ilaç kullanan vatandaşlarımız, aile hekimine veya ilgili branş hekimine danışmadan oruç tutmaya karar vermemeli gerekirse ilacın dozu veya kullanım zamanı değiştirilmelidir.

“Yetişkin, sağlıklı bir insan günde en az 2-2,5 litre su tüketmelidir. Ramazan ayında uzun süreli susuzluktan dolayı yeterli su tüketimi daha çok önem kazanmaktadır. İftar ve sahur arası sık sık bir bardak su içerek bu ihtiyaç karşılanmaya çalışılmalıdır.Su tüketimine ilave olarak ift ar sahur arası yeterli sıvı alımı için ayran, doğal maden suyu vb. tüketimine dikkat edilmelidir.

“Gece sahura mutlaka kalkınız. Eğer iş temposu nedeniyle yeyip yatılıyor iseniz; en azından ezan okunmasına yakın uyanıp su içmeye ve en azından 1 haşlanmış yumurta yemeye çalışınız.

“Gece karbonhidrat ağırlıklı beslenmek (hamur işi vb) sizin gün içinde erken acıkmanıza ve oruç tutarken daha fazla susamanıza neden olur.Proteinden zengin besinler(Yumurta, az tuzlu peynirler, zeytin vb) tüketmeye dikkat edin.

“Uzun süreli açlık kabızlık ve hazımsızlığa neden olabileceği unutulmamalı ve bu yüzden iftar ve sahurda posası yüksek besinler(yeşillikler,tam buğday ekmeği vb) tüketmeye özen gösterin.

“Orucunuzu su ve çorbayla hurma vb ile açıp, 3-5 dk gibi kısa ara verdikten sonra ana yemeğe geçerseniz hem daha az yemek yemiş olur ve hem daha az mide ve barsak problemi yaşarsınız.

“İftarda az yemek yemeye, yemeklere pişirme harici tuz atmamaya, yemekleri az tuzlu ve az yağlı pişirmeye dikkat edin. İftar ile sahur arası her gün aynı saatte (2-3 saat sonra) 1 ara öğün yapmaya dikkat edin ve sürekli aralıksız birşeyler yemekten kaçının böylece baş ağrısı veya tansiyon şikayeti ihtimalini azaltmış olursunuz.

Kola, fabrikasyon meyve suları vb şekerli içeceklerden uzak durun ayran yada kendi yaptığınız şekersiz meyve suları veya kompostoları bu dönemde tüketin. Ayrıca 1-2 şu bardağından fazla tüketmeyin.

“İftar sonrası tatlı ihtiyaçlarınız için şerbetli tatlı yerine sütlü tatlılara yada taze meyvelere yönelin ve bir porsiyondan fazla tüketmeyin.

“İftardan sonra yürüyüş yapmaya çalışın. Haftada toplam 150 dakika hafif hızlı tempoda iftardan 1 saat sonra ile 3 saat sonra arasındaki zaman diliminde yürüyüş yapın. Diğer sporlarıda bu zaman diliminde yapmaya dikkat edin.”(HABER: İLKNUR ÖNCÜ)

Editör: Çiğdem Sönmez