Aile Diş Hekimliği Uygulamasında Pilot İl olan Kırşehir'de Aile Diş Hekimi olarak görev yapan Dt. Sinem Erdi Can, 2-12 yaş arası çocuklara yönelik yürütülen Aile diş hekimliği hakkında bilgi verdi.

2022 yılında ağustos ayında Türkiye de 3 pilot ilde başlatılan Aile Diş Hekimliği uygulaması Kırşehir’de de tüm hızıyla devam etmektedir. Aile Diş Hekimliği pilot il kapsamında her ilçede aile diş hekimi bulunmakla birlikte,  merkez ilçede de 3 diş hekimiyle toplam 10 diş hekimi aile diş hekimliği hizmetini vermekte. Uygulamanın başladığı 2022, 2023 yıllarında il genelinde 2-12 yaş arasındaki 36283 çocuğun yaklaşık 4500’ü muayene edilmiş olup 4000 adet fırça macun dağıtımı yapıldı.

Uygulamanın amacı çocuklarda diş sağlığı bilincini artırmak diş çürüklerini önlemek erken teşhis ve tedavi imkânı sağlamak.  Uygulama kapsamında çocuklara flor vernik, Floor jel, fissür Örtücü uygulaması ve detertraj işlemleri yapılmakta. Bu işlemlerin yanı sıra çocuklara doğru diş fırçalama ve doğru beslenmeyle ilgili eğitimler verilmiş olup fırça ve diş macunu hediye olarak her hastaya verildi.

Kaymakam Erdoğan’dan köylere ziyaret Kaymakam Erdoğan’dan köylere ziyaret

T.C. Sağlık Bakanlığınca ağız ve diş sağlığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ile bireylerin küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş bakımını alışkanlık haline getirmesini sağlamak ve sağlıklı bir toplum oluşturulabilmek için önemli adımlar atıldı. Bu kapsamda sağlık problemi ortaya çıkmadan diş Çürüğü ve risk faktörlerini dikkate alarak önlemek ve kontrolünü sağlamak hedeflenmekte.

Dt. Sinem Erdi Can, bu uygulamayla birlikte hizmetlere erişimin kolaylaştırılması sağlanmış olup tedavi edici sağlık hizmetlerinin yanı sıra özellikle çocuklar için önem taşıyan koruyacağız diş sağlığı çalışmaları aile diş hekimliği sistemine entegre edildi. Bu uygulama kapsamında çocukların muayeneleri yapılarak çürük risk durumları belirlendi ve uygun koruyucu tedaviler bu risk durumlarına göre uygulandı. Uygulamayla birlikte hem aileler hem de çocuklar ağız diş sağlığı konusunda farkındalık eğitimleri aldılar. Muayenesi tamamlanan çocuklar düzenli aralıklarla aile diş hekimi tarafından kontrol edilmeye devam etmekte. Aile diş hekimliği uygulaması gerek tedavi kapsamı sevk zincirini sağlanmış olması ve kurumlar arası koordinasyonu kolaylaştırması yönünden, gerekse de bilgi sistemleri altyapısı ve kontrol mekanizmaları ile dünyada benzer uygulamaları örnek teşkil etmekte.

Uygulama kapsamında 2-12 yaş arasındaki her çocuğa bir aile diş hekimi tanımlandı. Vatandaşlar çocukların aile diş hekimleri e-Nabız ve MHRS profilleri üzerinden öğrenebilirler. ilk muayene sonrasında ise takip sıklıkları ve gerekiyorsa uygulanacak tedaviler hakkında ailelerin bilgisi dâhilinde izlenecek süreç planlanacak. MHRS üzerinden randevu oluşturarak aile diş hekimi ziyaret edilebilir. Bu ziyaret sonrası çocuklarının e-Nabız profili üzerinden çocuk risk analizi sonucu takip periyodu ve yapılan koruyucu ağız sağlığı uygulamaları ile ilgili bilgilere ulaşılabilir. Bireye özgü koruyucu uygulamaların esas olacağı aile diş hekimliği sisteminde çocuklarımıza ağız ve diş bakımı eğitimi vermeyi, beslenme alışkanlıklarının tespit ederek önerilerde bulunmayı, florlu diş macunu ile dişlerini düzenli olarak fırçalamalarını sağlamayı ve periyodik olarak koruyucu tedavilerin uygulanmasını amaçlanmaktadır. Hekim Sinem Erdi Can, Kırşehir Şehit Polis Hayrettin Yılmaz Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde hasta kabulüne devam etmekte. (HABER MERKEZİ)

Editör: Fahrettin Toker