“15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Kazanımları” konulu panel gerçekleştirildi

Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında bir program düzenlendi.

13 Temmuz 2023 tarihinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleştirilen “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Kazanımları” isimli panele, Kırşehir Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Kırşehir İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, Üniversitemiz Genel Sekreteri Mehmet Zeki Küçük, ilimiz yöneticileri, kurum müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Bu yılki ana teması “Türkiye Yüzyılının Kahramanları” olan 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Kazanımları Panelinin moderatörlüğünü Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Davut Aydın gerçekleştirdi. Panelde ilk olarak Prof. Dr. Ahmet Gündüz söz alarak “Cumhuriyet Döneminde Devlete Karşı Yapılan İsyanlar ve FETÖ Kalkışması” başlıklı konuşmasını yaptı.

Gündüz konuşmasında, geçmişten günümüze tüm Türk Devletlerinde çeşitli isyanlar gerçekleştirildiğini anlatarak günümüzün son kalkışmasının 15 Temmuz FETÖ Darbe girişimi olduğunu söyledi.

Konuşmasının sonunda Prof. Dr. Ahmet Gündüz, 15 Temmuz 2023 yılında gerçekleştirilen FETÖ Darbe girişiminin, Türk Silahlı Kuvvetlerinde darbe karşıtı askerler ile halkın destekleri ile bertaraf edildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Ahmet Gündüz’ün konuşmasının ardından Prof. Dr. Recep Özkan söz alarak “Toplumsal Kimlik Oluşumu ve Aidiyet Duygusu” isimli sunumunu gerçekleştirdi.

Özkan sunumunda, 15 Temmuz Darbe girişimine uzanan süreçte Vatan, Millet ve Bayrak gibi kutsal değerlerin ırkçılık olarak nitelendirildiğini vurguladı. FETÖ Terör Örgütünün darbe öncesine kadar Türk Milleti üzerinde “yeryüzü ya da dünya vatandaşlığı” gibi kavramları öne çıkararak güçlendirdiğini anlatan Prof. Dr. Recep Özkan, “Türk Milletinin Milli Bilincinin yok edilmeye çalışıldığı bir dönemden geçti.” dedi.

Her toplumu birbirinden ayıran temel özellikler ve değerler olduğunu kaydeden Özkan, toplumların bu değerlere yükledikleri değer yargılarının her toplumda farklılık gösterdiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Recep Özkan’ın konuşmasının ardından Doç. Dr. Evren Erzen söz alarak “Öncesi ve Sonrası ile 15 Temmuz’un Sosyal ve Psikolojik Etkileri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Erzen sunumunda, algı ve sosyal psikoloji konusuna değinerek bir toplumun bir olguyu kabul etme durumunu anlattı.

Kırşehir eski Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çağlayan açığa alındı Kırşehir eski Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çağlayan açığa alındı

Bir toplumda bir olgunun kabul edilebilmesi için öncelikle o toplumun “inançlar ve davranışlar, uyma ve itaat, grup etkisi, ön yargı ve ikna” gibi faktörlerle etkilenmesi gerektiğini anlatan Doç. Dr. Evren Erzen, bu faktörlerin iyi niyetli insanlar tarafından iyi, kötü niyetliler tarafından ise istenmeyen sonuçları ortaya çıkaracağını vurguladı.

Panelin ardından Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Kırşehir İl Emniyet Müdürü Murat Türesin ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Genel Sekreteri Mehmet Zeki Küçük tarafından katılımcılara belge verildi. Belge takdiminin ardından ise panel, hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle son buldu. (HABER MERKEZİ)

Editör: Çiğdem Sönmez